Fyra av fem svenskar sparar en slant varje månad. Och alla vill förstås att kronorna ska växa till hundralappar, inte krympa till ören. – Vill man inte ta risker är det sparkonton eller korta räntefonder som gäller, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Men man ska se sig om både när det gäller räntor och villkor. För den som vågar lite mer är räntefonder ett alternativ.

– I räntefonderna blandar man olika typer av obligationer. De kan innehålla statspapper, som anses väldigt trygga men ger låg ränta. Det mest riskfyllda är räntefonder som innehåller företagsobligationer. De kan ge mer i ränta men då tar du även en högre risk, säger Fredrik Nordquist. 

Kapitalförsäkringar är ytterligare ett sparalternativ. En fördel är att man kan byta fonder eller aktier inom försäkringen utan att behöva skatta för eventuella vinster. Å andra sidan betalar man både avkastningsskatt och avgifter under löptiden. /Läs mer på DN.se