Sverige har Europas äldsta företagare. Smidiga generationsskiften i småföretag är därför av stor vikt för tillväxten i Sverige och landets konkurrenskraft.
Det framhåller branschorganisationen Företagarna, som i en ny rapport pekar på att nästan var fjärde småföretagare vill trappa ned på fem års sikt och närmare fyra av tio tror att ett ägarbyte eller generationsskifte är aktuellt inom tio år.

Det absolut viktigaste för att övergången ska kunna ske smidigt är att den som ska eller vill ta över ett litet företag får möjlighet att bygga upp ett riskkapital, tycker Lars Jagrén, chefekonom på Företagarna.
– Man kanske inte vågar ta över om man måste låna hela summan på banken. Det måste bli möjligt för privatpersoner att kunna spara hop ett eget riskkapital.
– Dessutom måste de som planerar att trappa ned börja leta efterträdare i tid. Ofta sitter det mesta av kunskapen om företaget i huvudet. Den kunskapen måste struktureras och föras över till näste man, säger Jagrén.

Som den tredje viktigaste punkten rankar han sänkta arbetsgivaravgifter för småföretagen och en rejäl översyn av regelverken.
– Lönekostnaden är ofta den tyngsta posten för småföretag och många drar sig för alla blanketter som måste fyllas i. /TT