Skuldkrisen håller tillbaka den svenska kronan, men en vändning kan vara på väg. I alla fall om de fyra storbankerna får rätt, skriver Dagens industri.

Efter en lång period av kronförstärkning håller nu skuldkrisen tillbaka den svenska kronan. I mars kostade en euro bara 8,70 kronor, men på fredagen står kursen i 9,22. Det motsvarar en försvagning på 6 procent. Enligt Dagens industri har den allt svagare kronan höjt en del ögonbryn.

”Nästan alla har haft en prognos som börjar på siffran 8, men bara för ett par dagar sedan låg vi uppe på 9,26 kronor”, säger SEB:s valutaanalytiker Anders Söderberg till Di.

Vid sidan av skuldkrisen påverkar även svagare ekonomiska utsikter och börsnedgången. Cecilia Kingsley, analyschef på Swedbank, noterar dock att kronan brukar handlas lägre på sommaren.
Storbankerna räknar med att kronan stärks efter sommaren. Men då måste problemen i euroområdet lösas och pressen på börsen släppa. Just nu ligger fokus på de stresstester vars resultat presenteras på fredagen.

De svenska företagen har olika strategier för att hantera svängningar i valutakurserna. Men de räknar enligt en stickprovsundersökning som Di gjort med att euron överlever.

”Det är svårt att se att euron skulle försvinna. Möjligtvis att ett enskilt land lämnar samarbetet, men skulle det vara Grekland är det inget svårt problem ”, säger Anders Jernhall som är finanschef på skogsbolaget Holmen till Di. /Källa DI.se